tisdag 4 februari 2014

Värnamoeriet

Ratata undrar 15 saker om min hemstad. Inte för att jag tror att den direkt kommer få er att turista runt i Värnamo. Men om ni kör E4:an mot Köpis och behöver kissa på vägen kan ni alltid stanna till i Värnamo och beundra något.
Det mysigaste caféet.Egentligen tycker jag att det är Snipen men av ren tradition hamnar vi alltid på Pelikanen "Pelli". Där är också störst chans att hitta bekantisar.
Det bästa lunch-, brunchstället.
Rosegarden, eller Lilla K som det hette på min tid. Sen får man inte missa den Värnamoianska Keben. Den är som bäst på Akro vid halv tre på natten.
Det bästa middagsstället.När Rose Garden har Mongolian Barbecue blir man mätt och lycklig i själen.
Här kan ta man ta en krispig söndagspromenad.Runt Osudden brukar vara pop. En runda där man följer en å på båda sidorna och inte kan gena om man inte har en gummibåt (Som jag gjorde en gång under ett springlopp i Gymnasiet).
Tre i topp barerna/nattklubbarna.
Det finns väl nån annan bar, men den stänger tidigt och ingen är där. Men sen är det egentligen bara Harrys. Thats it. Harrys. Där har jag dessutom jobbat som 18-åring. Det stänger två och kostar mellan 80-140 kronor i inträde. Men vad gör man inte när man har monopol?






Det bästa snabbmatsstället.
Där E4:an och 27:an möts ligger Hamburger Hill. Där finns Donkan, Max, Burger King och diverse bensastationer. Men, det är Keben som är bra i stan. Kom ihåg det. Keben.
Din favoritgata i stan.Storgatsbacken. Stans enda gågata. Den är inte så lång och inte egentligen hemskt vacker heller men den ligger 20 meter från mina föräldrars hem och om man håller i väggen hela vägen från deras dörr i sådär 2 minuter så hamnar man på Harrys.

Konst och kulturupplevelser.Nja. Det finns en bio. Man kan till och med boka biljett på nätet nu förtiden. Dock lutar salen inte så mycket så om du får en lång människa framför dig är risken stor att du inte ser något. Om du inte tar med dig en bilbarnkudde dvs. Sen finns det en kulturgummifabrik som alla är väldigt arga på. Framförallt för att den är dyr och kanske lite också för att Strategduden tror att han är en brat
Har alltid gillat Bibblan som fö har möbler från stans möbeldesigner Bruno Mathsson

De bästa turistattraktionerna.
Det finns ett ställe som heter Apladalen som dessutom har en sång. "I Apladalen i Värnamo" vilken vääääldigt många snapsvisor grundar sig på. Så som snapssjungande finlandssvensk borde du väl egentligen göra ett besök. Dessutom är det faktiskt väldigt vackert. 
Brandstationen är också kul att hänga på.
Dina favoritbutiker.
Åhlens. Det är enda butiken som är öppen på julafton. Qtjing.
Bästa tipset för en tråkig vardagskväll.Hänga med sina föräldrar. Tror inte man gör så mycket mer. Ut går man i alla fall inte. Men däremot så tränar man. Inte jag men alla andra. Sisådär jämt. Hela staden borde vid det här laget ha tvättbrädor och minirumpor.
Favorit keikkastället.
Finns väl egentligen inget sådant. Harrys har väl ett liveband då och då. Sen finns det någon form av stadsfestival på sommaren och en och annan karneval med lokalband. 
En dag på stan.
Går väldigt fort eller så åker man till Jönköping.
Det vackraste området.Apladalen. Det är gulligt, och har lövträd och gamla hus. Jo, det är fint.
Must-dos’.Förmodligen Harrys även om du möjligtvis kommer att ångra dig efter en stund. Annars Keben. Åh blev helt sjukt sugen på keb nu. Keben.

2 kommentarer:

  1. Vandalorum! Du som kulturtant för fa-an

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förlåt, men nu fick ju vandalorum ett helt inlägg istället :)

      Radera

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar