torsdag 14 juli 2016

Att vara söt och duktig eller vulgäreriet

Jag är feminist. Fast det visste ni helt säkert redan. Det är lite som när män försöker ragga på Tinder med att ha i sin presentation att de är feminister. Det är i princip som om jag skulle presentera mig som antirasist eller att jag är för demokrati. Det är helt enkelt en självklar sak. Sen finns det alltid de som inte vill ha en etikett på att de är just feminister. Jo det kan hända, då får ni väl tycka det. Jag är inte heller den som påpekar att människor i min omgivning tycker rätt eller fel. Det händer ibland men oftast är det ganska lönlöst. 

Just nu när jag plöjer igenom TV-serien Big Love (en serie som handlar om en mormonfamilj som lever i polygami, dvs mannen i familjen har flera fruar) och där blir det såklart extra tydligt med olika regler för män och kvinnor. Mannen i familjen kan dejta nya kvinnor för att få nya fruar, fruarna däremot ska föda barn hela tiden och får absolut inte själva bestämma över sina kroppar. I "sekten" som också är en stor del av seriens innehåll placerar man barnbrudar lite här och var hos gamla gubbar. Jäkligt frustrerande att se en serie där man inte håller med en enda av karaktärernas värderingar. 

Hur som helst blev det här kanske ett lite väl långt intro till något jag själv som kvinna stör mig på i det samhället jag lever i. Jag kan bli galen på att det här är helt okej för män att vara lite "galna". Män kan bli hur fulla de vill, de kan göra bort sig hur de vill, de kan bada nakna hur de vill, de kan säga vad de vill. De är ändå bara "härliga och sköna killar". Egentligen gör det inte mig något. Jag älskar när människor är utflippade så länge det skulle vara på lika villkor. Gör en kvinna samma sak tycker alla bara att det är vulgärt och pinsamt. Vi kvinnor ska alltid uppföra oss, vara duktiga, söta och förståndiga. Ingen vill att ens kvinna skulle bli "lite vulgär". Blir förbannad när jag tänker på det. Antingen får alla vara utflippade och uppföra sig hur som helst eller sen får vi alla helt enkelt vara söta och duktiga. 


1 kommentar:

  1. Jag är ju den där rojsiga bruden (och har många såna vänner). I en del av mina kretsar är det hur okej som helst att härja på, men i vissa har jag nog fått en del blickar...

    SvaraRadera

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar