onsdag 28 januari 2015

Om detta må ni berätta

Jaha. Då tar vi det lite allvarligare inlägget. Det var som ni säkert vet årsdagen för befrielsen av Auschwitz igår. Ett av historiens värsta händelser. Mer aktuellt än någonsin med tanke på de nazistiska gäng som alltmer formas i Europa både genom extrema grupper och så kallade "partier". Det är skrämmande att läsa i olika forum människor som förnekar att förintelsen ens ägt rum? Förstår inte hur det ens är möjligt? Se dokumentären som släpptes nu med det material som krigsfotograferna filmade vid lägerbefrielsen. Fruktansvärt obehagligt men så viktigt att se.

Jag fick tillsammans med tre andra elever från min skola äran att följa med den överlevande 
Benny Grünfeld till Auschwitz i slutet av 2006. Det var en chockerande och viktig resa. Något som jag är otroligt tacksam över att fått uppleva. För det är så viktigt att fått se och träffa Benny, för barn och framtida generationer. Att det finns människor som ens förnekar förintelsen gör det så betydelsefullt att uppmärksamma det som faktiskt skett. Så att det inte upprepas. Någonsin igen.

Benny, de andra kidsen från min skola och det 17-åriga jaget
 Krematorier
 Birkenau
 Sovsalar i Birkenau
 Benny berättar om hur han gömde sig i "toaletten" för att överleva
Sprängda gaskammare i Birkenau
Allt hår. Döda människors avklippta hår. 
 Tomma burkar med cyklon B
 Auschwitz 1 var det lägret som nazisterna inte hunnit förstöra i samma utsträckning som Birkenau. De båda lägren ligger extremt nära varandra och Auschwitz 1 är det som alla husen finns kvar i. Arkebuseringsväggar, absurda fängelsehålor och alla mängder med skor, kläder, tandborstar, kryckor. Man förstår knappt att det är sant. 
 Här man tog den välkända bilden på Mengeles fritagna tvillingar. Den mannen. Finns inga ord.
 Viktigt att komma ihåg. Får aldrig glömmas bort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar