onsdag 13 januari 2016

Löseriet

Promenerade i ett snöigt Brunnsparken med Milla runt elvatiden. En tidpunkt på dagen som parken är så gott som helt tom. Eftersom det är lite svårt att gå och eftersom jag inte såg en kotte släppte jag Milla lös. Något jag dagligen gör. Hon får springa av sig och oftast kastar jag något (pinne).  Så också nu. Hon sprang runt som en galning i snön och jag stod lugnt och kollade på. Till saken hör det att min hund lyder. Hon kommer alltid tillbaka när vi är ute (oavsett hare eller kanin). Något jag varit noga med att lära henne. En hund ska komma, en hund ska kunna gå lös, en hund ska helt enkelt kunna uppföra sig. Både mot människor och andra hundar. Jag har haft en hund när jag var barn som inte alltid (i alla fall som ung) uppförde sig och det kunde vara riktigt jobbigt. Med andra ord. För mig är det viktigt med en hund som lyssnar och lyder. Sen kommer det en herre gåendes mot mig och jag gjorde precis som jag brukar. Kallade in Milla och kopplade henne.

Herren i fråga var helt trevlig men han konstaterade för mig att det jag håller på med inte bara är oansvarigt utan även olagligt. Jag kan få böta för det där jag jag nu håller på med. Jag förklarade för honom att Milla är uppfostrad och jag gör det endast om det inte är andra människor runt om kring (jo jag vet att det finns hundrädda människor). Varefter han förklarade att han är pensionerad veterinär och att han har sett så många hemskheter där ägare haft lösa hundar.

Till saken hör det att jag förstår verkligen hans poänger. Hundar har inget trafikvett man kan inte lita på djur till 100% osv. Jag förstår verkligen det han ville få fram. Men vad är egentligen poängen med att leva om man inte får leva lite? Som människa och hund. Jo Milla kan bli påkörd, skadas eller försvinna. Jag vet det. Men jag vill inte ha en hund som aldrig får vara lycklig och springa av sig. Vad är då pointen med ett hundliv. Hellre då att hon lever lite ordentligt. Jag som människa kan också bli påkörd uppäten eller ihjältrampad. Eller som det pratas om en hel del nu är nog sannolikheten större att jag blir påhoppad av ett gäng män som vill mig illa. Jag menar att det är fan mycket farligare att vara kvinna i allmänhet än att vara hund i en ödslig snöig park klockan elva på dagen. Som David Batra sa en gång. "Alla gör vi väl något olagligt lite då och då" och om mitt värsta brott är att jag låter min hund jaga pinne utan koppel i en halvtimme så kan jag nog leva med det.


2 kommentarer:

  1. I Berlin går ALLA hundar lösa och det är verkligen inget problem. Kändes konstigt att flytta tillbaka till Finland där alla hundar hela tiden är i koppel...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä det är väl lite olika i olika länder. I Spanien går hundar runt lösa lite överallt. Både människors hundar plus gatuhundarna då såklart. Men nåja. Jag förstod ändå mannens point.

      Radera

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar